Zekerheid is altijd fijn. Je denkt er misschien liever niet aan, maar overlijden gebeurt ons nu eenmaal allemaal. Een goede levensverzekering afsluiten is daarom altijd fijn. Maar hoe zit dat nu precies?

De levensverzekering in het kort

Een levensverzekering is simpel gezegd een verzekering die verband houdt met leven en dood. Het uitkeren zelf vindt pas plaats nadat de verzekerde is overleden. In sommige gevallen vindt er uitkering plaats gelinkt aan data. Wanneer de verzekerde voor een bepaalde datum overlijdt, dan wordt er uitgekeerd. Ook kan de verzekering worden gerelativeerd aan het nog niet overleden zijn op een bepaalde datum. In sommige gevallen is het een mengvorm van beide gevallen.

Waarom sluit je hem af?

Dit kan zijn vanwege schuldaflossing, ter garantie van de benodigde zorg voor de nabestaanden, een inkomen voor de oude dag of om te sparen voor eventuele toekomstige lasten.

Wat houdt het in?

Met een levensverzekering wordt er in de meeste gevallen de overlijdensrisicoverzekering (ORV)  bedoeld. In sommige gevallen spreken we over een uitvaartverzekering, maar in dit artikel bespreken we de ORV. Je bepaalt in dit geval zelf de hoogte van het verzekeringsbedrag. De meesten kiezen er voor om de verzekering af te stemmen op de afgesloten hypotheek. Zodat de aflossing hiervan door kan blijven gaan, en de nabestaanden kunnen dan in dezelfde woning blijven.
Je kunt hierbij kiezen uit diverse vormen van verzekeren.

Diverse mogelijkheden

Je kunt kiezen voor een gelijkblijvende verzekering. Tijdens de looptijd wordt er telkens hetzelfde bedrag uitgekeerd. De premie is hiermee ook relatief hoog.
Er bestaat ook een lineair dalende verzekering. Deze kent, zoals de naam al doet vermoeden, een uitkering die gedurende de looptijd steeds verder daalt. Deze wordt vaak gecombineerd met een lineaire hypotheek. Aangezien de uitkering gedurende een bepaalde periode daalt, kan de premie ook relatief laag worden gehouden.
Ook bestaat er een annuïtair dalende verzekering. Het verzekeringsbedrag daalt in dit geval ook gewoon, maar dit gebeurt geleidelijk. Deze daalt gedurende het begin van de looptijd veel minder snel dan in een later stadium van de looptijd. En aan het begin van de periode van overlijden is alles natuurlijk een stuk zwaarder. Dan moet de levensstijl aangepast worden aan het overlijden van de verzekerde.

Welke verzekering moet ik hebben?


Dit hangt af van persoonlijke voorkeur. Wanneer men gaat voor een overlijdensrisicoverzekering dan is wellicht de annuïteiten verzekering de beste optie. Aangezien deze het hoogst is wanneer je hem het hardst nodig hebt. Hij daalt geleidelijk en daardoor hebben de nabestaanden meer tijd om zich aan te passen aan jouw overlijden.

Voordat je überhaupt een verzekering afsluit is het belangrijk dat je het doel van de verzekering in acht neemt. Wat wil je doen met een levensverzekering. We hebben de diverse doelen aan het begin opgenoemd. Wanneer jij jouw doel hebt bepaald, dan kan de verzekering hier op worden afgestemd.

Pin It on Pinterest