Hoe je je angst voor de tandarts kunt overwinnen

Heb je ook wel eens angst voor de tandarts? Het helpt misschien een klein beetje om te weten dat maar liefst 40% van alle Nederlanders last heeft van angstgevoelens voor een tandartsbehandeling. Angst is vaak een gevolg van eerdere ervaringen tijdens een behandeling. Misschien is er in het verleden eens een boor uitgeschoten of een kies afgebroken tijdens het trekken. In deze blog lees je hoe je deze angst kunt overwinnen.

Weet wat je kunt verwachten bij de tandarts

Duidelijke informatie vooraf werkt over het algemeen rustgevend. Als de tandarts je nog niet met informatie voorbereid heeft op je behandeling, vraag dan zelf hoe lang de behandeling gaat duren en wat er precies gaat gebeuren. De tandarts speelt een belangrijke rol tijdens de behandeling van je gebit maar zeker ook bij het voorbereiden. Een goede voorbereiding is meestal het halve werk! Een tandarts kan bijvoorbeeld röntgenfoto’s laten zien voor en na de behandeling of je er meer bij betrekken door jou de speekselzuiger of spiegel vast te laten houden.

Ontspan je zoveel mogelijk

Het moeilijkste wat er natuurlijk is, maar wel met het beste resultaat: ontspannen! Maar hoe? Meestal probeert men zich te concentreren op pijn zodat het kan worden voorkomen, maar dat werkt juist averechts. Probeer je denkwijze te veranderen door aan andere dingen te denken. Door gedachtes zoals ‘’Ik ben een bangerik, het doet pijn’’ rond te laten zwerven in je hoofd, wordt je er niet sterker op. Je zou je eens moeten bedenken dat je op een tandartsstoel zit omdat je je gebit gezond wil houden en klachten wil voorkomen.

Zorg voor duidelijke communicatie en controle

Het is natuurlijk moeilijk om te communiceren met een boor en een speekselzuiger in je mond. Het is daarom belangrijk en fijn om met de tandarts vooraf een afspraak te maken om bij een signaal van jouw kant, behandeling te laten pauzeren. Bijvoorbeeld door je hand op te steken zodra je je onrustig of niet lekker voelt worden door de pijn die je voelt. Je krijgt met zo’n afspraak meer controle op de situatie.

Pin It on Pinterest