Angst voor de tandarts is niet ongewoon. Zo een kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts. Er zijn er zelfs bijna 800.000 die zo bang zijn dat ze ook echt niet meer naar de tandarts toe durven te gaan. Met het gevolg: problemen met tanden, kiezen en tandvlees. Alhoewel het vaak lijkt alsof je er nooit van af lijkt te komen, is er wel wat aan te doen. We leggen je graag uit wat je kunt doen en wat de oorzaken eigenlijk zijn van die angst.

Oorzaken van angst voor de tandarts 

De exacte oorzaak van de angst is vaak lastig om te achterhalen, toch is het vaak vanaf jongs af aan ingeslopen. Je hebt bijvoorbeeld vele griezelverhalen gehoord over de tandarts of hebt zelf een keer een nare ervaring gehad. Wanneer je ouders bang zijn, geven zij dit ook vaak door aan het kind. Waar je precies ‘bang’ voor bent verschilt ook heel erg per persoon. De ene is enkel bang voor het geboor en/of de verdoving en de ander zijn bang dat de tandarts bijvoorbeeld iets fout doet. 

Tips wanneer je bang bent voor de tandarts

Allereerst willen we je graag meegeven dat de technieken en de methodieken door de jaren heen erg zijn verbeterd. Vele behandelingen kunnen nu vrijwel pijnloos worden uitgevoerd. De behandelingen die je wellicht vroeger hebt gehad zullen vandaag de dag minder heftig zijn. 

Een aantal tips om je angst te verminderen:

  1. Praat over je angst met je tandarts, dan weet je tandarts ook waar hij of zij aan toe is en kan eventueel wat meer tijd voor je nemen.
  2. Ga naar een angsttandarts, bijvoorbeeld naar Tandarts Rivierenbuurt. Deze tandartsen hebben zich gespecialiseerd in het behandelen van mensen met angst voor de tandarts. Zij weten dus precies hoe ze om moeten gaan met je angst en wat ze kunnen doen om je minder angstig te krijgen. 
  3. Laat je goed informeren over de behandeling, zo kom je tijdens je behandeling niet tot grote verrassingen te staan. 
  4. Bang dat een behandeling te veel pijn doet? Vraag dan om een verdoving. Na een klein prikje voel je werkelijk niets meer van de behandeling. 
  5. Doe vooraf ontspannings- en ademhalingsoefeningen, dit helpt je om goed en rustig te blijven ademen. 

Pin It on Pinterest