Je studententijd is de mooiste tijd van je leven: veel vrijheid, leuke feesten en je bent volop in ontwikkeling. In deze blog geven we tips aan nieuwe studenten hoe zij het maximale uit hun studententijd kunnen halen.

Durf om bijles te vragen

Als je continue aan het stressen bent om dat ene vak te halen en het lukt steeds maar niet, is het geen schande om bijles te vragen. Uit eigen ervaring weten we dat je soms door paniek en met tunnelvisie te focussen op de taaie stof een plateau bereikt waar je niet doorheen kunt breken. Door met iemand te praten over de stof, die het misschien op een andere manier kan benaderen, kun je dat eureka moment ervaren en de stof wél begrijpen. Op veel scholen zijn er speciale leraren die bijles geven, maar er is ook een andere manier: schakel de hulp in van studenten die het wel begrijpen. Studentvoorstudent.nl is een platform waar je heel makkelijk de hulp in kunt schakelen van studenten om jou te helpen met je specifieke vak of examen. Dit is een laagdrempelige weg naar succes.

Sporten als verbindende factor

Als je in een nieuwe stad terecht komt, op een school waar je niemand kent, is het soms moeilijk om contacten te leggen. Waarschijnlijk zijn je klasgenoten de enige mensen waar je eenvoudig een connectie mee maakt. Deze mensen zie je bijna dagelijks en zij hebben vaak dezelfde interesses en misschien ook nog niet echt studenten vrienden. Het kan natuurlijk voorkomen dat je geen leuke klas hebt. Wat we dan als tip hebben is om een (studenten) sport te zoeken die jij leuk vindt. In de studentensteden zijn er bijvoorbeeld veel studenten voetbalteams die elke week trainen en in het weekend een wedstrijd spelen. Na de wedstrijden (of trainingen) nog even een paar biertjes doen in de derde helft en je maakt al gauw een connectie met mensen.

Doe je best

“Doe je best” is wat je ouders en leraren maar al te graag zeggen, maar toch is het echt een belangrijke factor voor een succesvolle studententijd. Wat we veel horen is dat mensen spijt hebben dat ze niet echt hun best deden op school en alles met de vingers in de neus deden. Als je echt je best doet op school, kom je erachter wat je daadwerkelijk interessant vindt en krijg je mogelijkheden om door te studeren. Wanneer je als enige doel hebt om een papiertje te behalen en lekker te zuipen doordeweeks, heb je een geweldige tijd maar krijg je niet de voldoening van echt iets geleerd te hebben.

Pin It on Pinterest