Sportclubs moeten met hun ERP-systemen zowel hun leden als hun eigen sportfaciliteiten optimaal kunnen aansturen.

Sportclubs kunnen op vele manieren profiteren van ERP-software. Leden kunnen beter worden verzorgd, sportfaciliteiten kunnen gemakkelijker worden beheerd en evenementen kunnen gemakkelijker worden gecoördineerd. Dit vereist echter software die zich perfect smeedt naar de betreffende sportclub. ERP-systemen speciaal voor sportclubs zijn dan ook op de markt te vinden.

Op dit punt willen we u laten zien waarom het voor sportclubs zinvol kan zijn om zich bezig te houden met de introductie van ERP-software en welke voordelen het gebruik van een dergelijke applicatie met zich meebrengt. Hiervoor bekijken we enkele belangrijke functies van een ERP-software voor sportverenigingen en laten we zien hoe zo’n systeem precies helpt in de praktijk.

Voordelen van een ERP-systeem voor sportclubs

Sportclubs vertegenwoordigen organisatorisch gezien een bijzondere vorm. Hier ontmoeten medewerkers vrijwillige bestuursleden en leden en tegelijkertijd toeschouwers en bezoekers van sportevenementen. Al deze groepen mensen moeten vertegenwoordigd kunnen zijn in de software. Tegelijkertijd is het belangrijk om de sportfaciliteiten te beheren en de fondsen te coördineren.

Omdat er vaak veel vrijwilligerswerk naar sportclubs gaat, moeten de administratieve processen niet te veel worden overladen met onnodige vervelende taken. Enterprise resource planning software ondersteunt precies dit. Hiervoor worden alle processen van de vereniging in kaart gebracht in de software. De gegevens worden vervolgens samengevoegd tot een centrale database.

Hier is het beschikbaar voor alle actoren met toegangsrechten. Aan de ene kant verhoogt dit de transparantie en de informatiestroom aanzienlijk, en aan de andere kant kunnen veel processen aanzienlijk worden verkort. Op deze manier kan het werk doelgerichter gericht worden op de eigenlijke doelen van de vereniging.

Functies van een ERP voor sportclubs

Om de specifieke behoeften van sportclubs in een ERP-software te kunnen presenteren, zijn er systemen op de markt die speciaal voor dit doel zijn ontworpen. Deze bevatten precies de modules en functies die nodig zijn voor de dagelijkse taken. Op dit punt willen we enkele van deze functies nader bekijken en hun concrete voordelen in de praktijk laten zien. Een andere mogelijkheid is een maatwerk software oplossing om tot het perfecte systeem te komen.

Ledenbeheer met CRM

Een elementair onderdeel van een ERP-software voor sport is in ieder geval het ledenbeheer. Hiermee hebben sportclubs de mogelijkheid om al hun leden en hun gegevens optimaal te beheren. Voor elk lid wordt een apart bestand bijgehouden, waarin alle gegevens en interacties worden opgeslagen. De combinatie van ERP en CRM brengt op dit punt ook een aanzienlijke meerwaarde voor clubs.

De leden kunnen in afzonderlijke groepen worden verdeeld en dus nauwkeuriger worden aangesproken. Taken en rollen kunnen ook eenvoudig worden toegewezen aan individuele leden. De gegevens van de ledenadministratie kunnen ook worden gebruikt voor het factureren en innen van lidmaatschapsgelden. Dit kan automatisch met de bijbehorende functies, waaronder een geïntegreerde aanmaningsprocedure.

Evenementen

In sportclubs vinden meestal het hele jaar door verschillende evenementen plaats. De coördinatie hiervan kan veel efficiënter met eventmanagement. Taken kunnen worden gespiegeld en verdeeld op basis van eerdere gebeurtenissen. Met voortgangsbewaking weten alle stakeholders te allen tijde wat er nog moet gebeuren en hoe ver individuele processen al gevorderd zijn.

Financiën

Inkomsten in sportclubs moeten correct worden geregistreerd, uitgaven moeten transparant worden bijgehouden. Met een financiële module hebben clubs de mogelijkheid om contributie centraal te innen, herinneringen te schrijven en inkomsten uit evenementen correct te boeken. Alle gegevens worden beheerd in een door de belastingdienst en de belastingconsulent gewenst formaat en kunnen daardoor eenvoudig worden doorgegeven.

Beheer sportfaciliteiten

Met een sportaccommodatie beheer wordt het eenvoudiger om alle objecten en sportaccommodaties centraal te beheren. Op deze manier kunnen trainingen en wedstrijden van individuele afdelingen en teams beter georganiseerd worden. Het is altijd duidelijk welk team of trainingsgroep bij welke sportaccommodatie is en wanneer en wanneer het weer vrij zal zijn.

Hetzelfde geldt voor de individuele sportuitrusting. Deze kunnen allemaal afzonderlijk in het systeem worden beheerd, zodat altijd duidelijk is hoeveel van een hoeveelheid beschikbaar is. Verliezen van individuele sportuitrusting kunnen in het systeem worden weergegeven en het is onmiddellijk duidelijk wanneer de kritieke hoeveelheid is bereikt. Op deze manier kan ervoor gezorgd worden dat de leden altijd over voldoende sportuitrusting en trainingsfaciliteiten beschikken.

Conclusie: Verminder administratieve rompslomp dankzij ERP-software

Met ERP-software voor de sport kunnen verschillende administratieve processen aanzienlijk worden vereenvoudigd en geautomatiseerd. Op deze manier is er meer tijd voor de daadwerkelijke doeleinden van de vereniging. Het gebruik van ERP-software helpt ook om de transparantie en een hogere informatiestroom door de hele vereniging te vergroten, waardoor fouten in de communicatie tot een minimum worden beperkt.

Onze vergelijkingstool op www.erpoverzicht.nl helpt u bij het vinden van het juiste ERP-systeem voor uw doeleinden. Filter eenvoudig volgens uw criteria en vergelijk verschillende systemen direct met elkaar. Onze consultants helpen u vrijblijvend en kosteloos de markt af te speuren naar het juiste systeem voor uw sportclub.

Pin It on Pinterest