Wat is tandenknarsen?

We spreken over bruxisme, ook wel tandenknarsen genoemd, is het onbewust krachtig en ritmisch over elkaar schuren of knarsen van de tanden, meestal tijdens de slaap. Het kan ook overdag gebeuren, maar nachtelijk tandenknarsen is het meest voorkomende type. Mensen die tandenknarsen kunnen hun tanden stevig op elkaar klemmen en ze heen en weer schuren, wat kan leiden tot slijtage van het tandglazuur, tandbeschadiging, pijnlijke kaakspieren en andere problemen.

Oorzaken tandenknarsen

De exacte oorzaken van tandenknarsen zijn niet altijd duidelijk, maar het kan verband houden met verschillende factoren, waaronder stress, angst, slaapstoornissen, een abnormale beet of kaakontwikkeling, en bepaalde medicijnen of stimulerende middelen.

Stress en angst speelt een rol? 

Het behandelen van tandenknarsen kan variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst ervan. Soms kan het beheren van stress en angst, het aanpassen van levensstijlfactoren, zoals het verminderen van cafeïne- of alcoholinname, en het gebruik van een mondstuk (‘nachtbeschermer’) dat over de tanden wordt gedragen tijdens het slapen, helpen om tandenknarsen te verminderen of te voorkomen. In ernstige gevallen kunnen andere medische of tandheelkundige behandelingen worden aanbevolen.

Hoeveel mensen tandenknarsen? 

Het is moeilijk om precieze statistieken te geven over hoeveel mensen tandenknarsen, omdat veel mensen zich er niet van bewust zijn dat ze het doen, vooral als het ‘s nachts gebeurt. Bovendien kan tandenknarsen variëren in frequentie en ernst, waardoor het moeilijk is om een nauwkeurige schatting te maken van het aantal mensen dat er last van heeft.

Desalniettemin wordt geschat dat tandenknarsen vrij algemeen is. Onderzoeken suggereren dat tot 20% van de volwassenen regelmatig tandenknarsen, terwijl sommige schattingen aangeven dat tot 40% van de kinderen ook tandenknarsen. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en lijkt toe te nemen bij volwassenen onder stress.

Pin It on Pinterest